top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

Zero Waste radionica, filmovi, izbor književnih naslova

Drugi aMORE tjedan donosi bogat program – filmove, radionice i izbor književnih naslova morske tematike:


► 13. 5. – 19. 5. PONEDJELJAK – PETAK aMORE EDU: MORE U KNJIGAMA 8.00 – 19.00, Gradska knjižnica Poreč

Čitav tjedan u Gradskoj knjižnici Poreč čeka vas izbor knjiga morske tematike. Pronađite nešto za sebe na aMORE polici i saznajte kako se o moru piše u knjigama!


► 13. 5. PONEDJELJAK aMORE KINO: PLASTIČNI OCEAN / Dokumentarni film / matineje za škole 9.00 – 12.00, Kino POUP

Režija: Craig Leeson Scenarij: Craig Leeson, Mindy Elliott Sudjeluju: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson Glazba: Miriam Cutler Ujedinjeno Kraljevstvo / Hong Kong / SAD, 2016, 102 min


I ovoga tjedna organizira se matineja za srednje škole, projekcija dokumentarnog filma Plastični ocean (izvorni naziv: A Plastic Ocean), o alarmantnom zagađenju mora i oceana plastičnim otpadom.


U ovom avanturističkom dokumentarcu, Craig se udružio s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Plastični ocean pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, promijenio je legislativu.


Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava I Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel.


► 14. 5. UTORAK aMORE KINO: LITO VILOVITO / Igrani film, komedija 20.00, Kino POUP

Režija: Obrad Gluščević Scenarij: Obrad Gluščević, Vanča Kljaković Uloge: Beba Lončar, Milena Dravić, Boris Dvornik,  Ljubiša Samardžić Glazba: Nikica Kalogjera Produkcija: Avala film Jugoslavija, 1964., 86 min


Hit komedija „Lito vilovito“ iz 1964. godine snimana je na Hvaru. Za vrijeme turističke sezone u dalmatinskom gradiću trojica mladića počinju, svaki na svoj način, akciju osvajanja strankinja. Jedan od njih, glavni Don Juan, imponira ostaloj dvojici, i oni se trude kako bi ga dostigli. Na kraju, glavni zavodnik biva zaveden i ženi se. Drugi se vraća svojoj djevojci, a treći mladić se ozbiljno zaljubljuje u strankinju koja odlazi. Za svoju ulogu Milena Dravić je na Pulskom festivalu nagrađena Srebrnom arenom za sporednu žensku ulogu.


► 15. 5. SRIJEDA aMORE EDU: ZERO WASTE RADIONICA 17.30 – 19.00, Gradska knjižnica Poreč – Odjel za djecu i mlade


Zero Waste Croatia u srijedu nam donosi edukativno-praktično predavanje o životu bez otpada. Voditeljica radionice Anamarija Prgomet pokazat će nam kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć.


Vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije su samo par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš. Takvi predmeti koriste se samo nekoliko minuta, a razgrađuju se stotinama godina. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije. Životni stil s nula otpada (eng. zero waste) je sve popularniji pokret u svijetu zbog sve većeg zagađenja okoliša. Pet riječi (5R) obilježavaju zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot, odnosno odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, reciklirati, truliti/kompostirati.


► 16. 5. ČETVRTAK aMORE KINO: PONYO NA LITICI KRAJ MORA / Animirani film, avantura, komedija 20.00, Kino POUP

Izvorni naslov: Gake no ue no Ponyo Režija i scenarij: Hayao Miyazaki Uloge: Cate Blanchett, Matt Damon, Liam Neeson Produkcija: Studio Ghibli Japan, 2008., 101 min


Petogodišnji Sosuke, sin mornara koji živi mirnim životom na morskoj stijeni sa svojom majkom Lisom, jednog sudbonosnog dana pronalazi prelijepu zlatnu ribicu zarobljenu u boci na plaži. Nakon što ju spasi, nadjene joj ime Ponyo. Ali Ponyo nije obična zlatna ribica. Kćer moćnog morskog čarobnjaka i boginje mora, Ponyo koristi magiju svog oca kako bi se preobrazila u mladu djevojku i ubrzo se zaljubljuje u Sosukea. Međutim, upotreba takve moćne magije uzrokuje opasnu neravnotežu u svijetu. Kako se Mjesec počinje sve više približavati Zemlji, Ponyoin otac šalje oceanske valove kako bi pronašli njegovu kćerku, a dvoje djece upušta se u avanturu života kako bi spasili svijet i ispunili Ponyoinu želju da bude ljudsko biće.


► 18. 5. SUBOTA aMORE EDU: ”PEÎCIA BATANA” - DJEČJA RADIONICA UPOZNAVANJA TRADICIJSKE GRADNJE ROVINJSKE BATANE 10.00 – 11.00, Zavičajni muzej Poreštine - Galerija Sinčić

Voditeljice: Tamara Nikolić Đerić, Tanja Ranić Rovis (Ekomuzej Batana)

”Peîcia batana” je didaktički set razvijen 2016. godine za potrebe edukativnih programa Ekomuzeja Batana. Set se sastoji od kartonskih dijelova koji vještim spajanjem tvore oblik rovinjske batane s oglavnim jedrom koji se naknadno može obojiti. Set je namijenjen učenju o tradicijskoj brodogradnji i pomorskoj baštini, a kod djece potiče i finu motoriku, kreativnost i okulomotoriku. Dizajn i realizaciju potpisuje Udruga za razvoj kreativnih industrija FARO11 iz Rovinja. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan.

66 views0 comments

Recent Posts

See All
amore festival logo
bottom of page