top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

Podsjetnik: NOISE AQUARIUM do 22.09. u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre

Multimedijalna izložba o morskoj buci otvorena je 27. kolovoza u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Još stignete doživjeti podvodnu buku i pomoću Augmented Reality-a otkriti kako zapravo izgledaju planktoni.

Mora i oceani ne smiju se smatrati ravnim plavim površinama koje služe kao odlagališta za naše antropogene ostatke. Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru te ekološku ravnotežu. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. “fracking”) krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt. Međutim, malo se zna o mogućem utjecaju na čudesne mikroskopski male organizme kao što je plankton. Nadalje, tu je i problem prisutnosti mikroplastike koji dodatno komplicira ekološku ravnotežu. Dovoljno je sitna da je može progutati i mikroskopski organizam kao što je plankton.

Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 % kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, stoga je jasno zašto je njegov opstanak važan.

NOISE AQUARIUM koristi 3D-skenove ovih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Treba napomenuti da planktoni koji se ovdje mogu vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili svoje uzorke. Interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za širu publiku – linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR) ili virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR).

Izložba namijenjena pulskoj publici sastoji se od audio – vizualne instalacije, umjetničkih radova u proširenoj stvarnosti (Augmented Reality) s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju,a u izloženim bazenima moguće je vidjeti planktone.


Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju u Puli, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom More zvuka.


Nekoliko fotografija s otvorenja izložbe (Ⓒ Manuel Angelini)

Gracijano Kešac (ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre), Vladimir Torbica (pročelnik UO za kulturu Istarske županije), Petra Počanić (voditeljica festivala), Sabina Damiani (koordinatorica umjetničkog programa)

Umjetnica Victoria Vesna i Alfred Vendl, član tima - voditelj znanstvene vizualizacije


Otkrivanje planktona pomoću Augmented Reality-a

O autorima:

UMJETNICA:

VICTORIA VESNA (UCLA Art Sci Center, Department of Design Media Arts)

Medijska umjetnica i profesorica na UCLA Department of Design | Media Arts te direktorica Art|Sci center pri School of the Arts i California NanoSystems Institute (CNSI). U svojim instalacijama istražuje kako komunikacijske tehnologije utječu na kolektivno ponašanje i kako se percepcije identiteta pomiču s obzirom na znanstvene inovacije. Njen se rad može definirati kao eksperimentalno kreativno istraživanje na sjecištu raznih disciplina i tehnologija. Dugoročno surađuje s skladateljima,nano i neuroznanstvenicima, te evolucijskim biolozima.

VODITELJ ZNANSTVENE VIZUALIZACIJE: ALFRED VENDOL (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Režiser i pisac, s obrazovanjem iz područja kemije. Vendl je redovni profesor na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti Beč, ravnatelj Instituta za umjetnost i tehnologiju te pridruženi profesor na Sveučilištu primijenjenih umjetnosti Beč. Od 2016. ravnatelj je Science Visualization Lab Angewandte – Digital Art. Objavio je oko 80 znanstvenih publikacija iz područja znanosti materijala, arheometrije i tehnologije umjetnosti. U svojstvu scenarista, režisera i/ili producenta radio je na više od 200 vrlo gledanih dokumentaraca za ORF, ARD, ZDF, WDR, BR, ARTE, BBC, Discovery, Smithsonian, WNET, itd.

KOMPJUTERSKA ANIMACIJA:

MARTINAF FRÖSCHL (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Digitalna dizajnerica fokusirana na kompjutersku animaciju i znanstvenu vizualizaciju. Studirala je medijske tehnike i medijski dizajn, diplomiravši s tezom o tome kako CGI (kompjuterski generirana slika) korelira s generiranom činjeničnom stvarnošću u dokumentarcima i mockumentary filmovima. Trenutno je viši istraživač i doktorand na Science Visualization Lab Angewandte, Odjel za digitalnu umjetnost pri Sveučilištu za primijenjenu umjetnost Beč.

ZVUK:

PAUL GELUSO (NYU Steinhardt)

Fokusira se na teoretske, praktične i umjetničke aspekte snimanja i reprodukcije zvuka. Trenutno istražuje nove načine snimanja i obrade zvučnih zapisa namijenjenih za višekanalne sustave za reprodukciju zvuka. Nedavno je bio jedan od urednika knjige „Immersive Sound: The Art And Science of Binaural and Multi-channel Audio”, u izdanju Focal Press-Routledge.

ZNANSTVENA OBRADA SLIKE:

STEPHAN HANDSCHUH (VetCoreFacility for Research, University of Veterinary Medicine Vienna)

THOMAS SCHWAHA (Department of Integrative Zoology, University of Vienna)

www.noiseaquarium.com


--------------------------------------

Impressum: Organizator Udruga Zona - aMORE festival moru Voditeljica projekta Petra Počanić Koordinacija umjetničkog programa Sabina Damiani Suorganizatori Povijesni i pomorski muzej Istre, Austrijski kulturni forum Zagreb, Istarska kulturna agencija, Upravni odjel za turizam Istarske županije, Aquarium Pula Tehnička podrška AudioLab Prijevodi Majda Jurić Dizajn plakata Petra Počanić Fotograf Manuel Angelini Tisak ACT Printlab Čakovec, DigiColor Pula Podržali Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Istarski vodovod d.o.o. Zahvale Robert Sironić, Noel Mirković

Povijesni i pomorski muzej Istre

27.08. – 22.09. 2019. www.amorefestivalporec.net


110 views0 comments
amore festival logo
bottom of page