top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

Pobjednici prvog Adriatic Plastic Challengea: Zlarin, otok bez plastike

Updated: Oct 19, 2018


U okviru Adriatic Plastic Challengea, inicijative organizirane od stane udruga Terra Hub, Zona i Volvo Car Adria grupe, odabrana su najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more.

U žestokoj antiplastičnoj borbi, pobijedio je tim „Zlarin – otok bez plastike“ čija je vizija učiniti Zlarin prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike. Podrijetlom sa Zlarina, Ana Nataša i Ivana, razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok.

Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo, također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina.

Ivana Kordić, Ana Robb i Nataša Kandijaš

Zlarin je otok na kojemu živi stotinjak stanovnika što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta. Imamo samo jedan dućan i nekoliko kafića što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi. (Ana Robb, članica pobjedničkog tima)

Tijekom dvodnevnog bootcamp-a odabrani timovi, uz pomoć mentora, projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele koristeći metodologije Design Thinking-a i Lean Start UP-a, te su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem u sastavu: HE Diana Madunić, Veleposlanica Švedske u RH; Nikola Galić, marketing i PR manager tvrtke Volvo Car Adria Group; dr. sc. Sandi Orlić, viši znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković; Petra Ledinek, FOX/National Geographic Network (FOX/NG Channel) - kampanja Planet or Plastic; Fran Mubrin, kreativni direktor Agencije 404 i dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i predsjednik Instituta Plavi svijet.

Sve što u Volvu radimo nastojimo stvarati s misijom da ljudske živote učinimo lakšima, sigurnijima i u harmoniji s priprodom. Baš zato iznimno mi je drago da je Adriatic Plastic Challenge rezultirao upravo takvim projektima. Uz brojna inovativna rješenja, danas smo vidjeli veliku želju,motivaciju te jaku pozitivnu energiju timova. Siguran sam kako je za njih ovo tek početak, a Volvo će, u okviru globalne kampanje Clean Seas kojom nastojimo zaustaviti plastičnu plimu, svakako biti na raspolaganju za daljnju pomoć svim timovima. (Nikola Galić, PR i marketing manager Volvo Car Adria grupe)

Drugo mjesto osvojio je tim „Adriatic Plastic“ koji je predstavio aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratke plastike, dok je treće mjesto pripalo timu Microplastic Filter koji je prezentirao prototip filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja.

Gorjan Agačević, Adriatic Plastic

Boris Božić, Micro2F - filter za perilice

Organizatorice Sandra Vlašić iz udruge Terra Hub te Petra Počanić iz udruge Zona pojasnile su što timove čeka u budućnosti te pozvale na daljnju suradnju:

Iako su prva tri tima financijski nagrađena, ovo je bila izvrsna prilika za sve da pretvore svoje ideje u održive modele koji su spremni zaživjeti. U ovoj skupini prepoznali smo golemi potencijal kojeg želimo nastaviti razvijati. Ovo je definitivno tek početak, a udruge Terra Hub i Zona svakako će pratiti i podupirati sve timove na njihovom putu. Još jednom zahvaljujemo na svim prijavama i idejama te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u zaustavljanju zagađenja mora plastikom.

Uz organizatore, udruge Terra Hub i Zona te Volvo Car Adria grupe, partneri i mentori bootcampa bili su IBM Hrvatska i LeanStartupCroatia, veleposlanstvo Švedske i Stablo znanja SC-a.

Mentori i organizatori

47 views0 comments

Recent Posts

See All
amore festival logo
bottom of page