top of page
  • amorefestivalporec

I buka zagađuje mora i oceane: otvorenje izložbe NOISE AQUARIUM u Puli

U sklopu aMORE festivala u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvara se izložba NOISE AQUARIUM, o utjecajima koje buka ima na život u moru. Otvorenje je zakazano za utorak 27. kolovoza u 21 sat u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung.


Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive - u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. “fracking”) krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt.

Buka također utječe i na mikroskopske organizme kao što je plankton. Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 % kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, stoga je jasno zašto je njegov opstanak važan. NOISE AQUARIUM koristi 3D-skenove ovih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Osim buke tu je i mikroplastika. Treba napomenuti da planktoni koji se ovdje mogu vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili svoje uzorke.


Interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za široku publiku – linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR) ili virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR). Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom More zvuka, a povodom obilježavanja Međunarodne godina zvukova.


Pored video projekcije i AR umjetničkih radova s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju, bit će i živih planktona pod mikroskopima – što će publici omogućiti da se divi složenosti ovih minijaturnih stvorenja.

Izložba je organizirana u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Istarskom kulturnom agencijom, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Aquariumom Pula, Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarskog vodovoda d.o.o.

Noise Aquarium tim sačinjavaju: Umjetnica: Victoria Vesna (UCLA Art Sci Center, Department of Design Media Arts)

Voditelj znanstvene vizualizacije:

Alfred Vendl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Kompjuterska animacija:

Martina Fröschl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Zvuk:

Paul Geluso (NYU Steinhardt)

Znanstvena obrada slike:

Stephan Handschuh (VetCoreFacility for Research, University of Veterinary Medicine Vienna), Thomas Schwaha (Department of Integrative Zoology, University of Vienna)

www.noiseaquarium.com

461 views0 comments

Recent Posts

See All
amore festival logo
bottom of page