• amorefestivalporec

I buka zagađuje mora i oceane: otvorenje izložbe NOISE AQUARIUM u Puli

U sklopu aMORE festivala u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre otvara se izložba NOISE AQUARIUM, o utjecajima koje buka ima na život u moru. Otvorenje je zakazano za utorak 27. kolovoza u 21 sat u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung.


Komercijalne i vojne aktivnosti mijenjaju život u moru. Osim vidljivih promjena, tu su i one nevidljive - u obliku zvuka. Aktualne znanstvene studije pokazuju da su izvori buke poput sonara i hidrauličnog frakturiranja (tzv. “fracking”) krajnje štetni po život u moru. Buka negativno utječe na morske sisavce, može oštetiti sluh kod dupina i kitova te izazvati smrt.

Buka također utječe i na mikroskopske organizme kao što je plankton. Nevidljivi, a ključni, planktoni sudjeluju u stvaranju od 50 do 85 % kisika u Zemljinoj atmosferi. Svaki peti dah kojeg udahnemo proizveo je plankton, stoga je jasno zašto je njegov opstanak važan. NOISE AQUARIUM koristi 3D-skenove ovih mikrostvorenja pretvarajući prostor nekadašnje vodospreme u animiriani akvarij slika i zvukova. Osim buke tu je i mikroplastika. Treba napomenuti da planktoni koji se ovdje mogu vidjeti dolaze iz mora u okolici Pule, gdje su biolozi sa Sveučilišta u Beču prikupili svoje uzorke.


Interdisciplinarni tim djeluje imajući na umu hitnost s kojom poruku treba prenijeti što je moguće većem broju ljudi. Stoga su članovi tima razvili niz različitih varijacija za široku publiku – linearni video, interaktivni 3D, proširenu stvarnost (Augmented Reality, AR) ili virtualnu stvarnost (Virtual Reality, VR). Tijekom kreiranja verzije namijenjene Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, umjetnica je blisko surađivala sa znanstvenicima iz Aquariuma Pula, u kojem je trenutno izložena izložba o podvodnoj buci pod nazivom More zvuka, a povodom obilježavanja Međunarodne godina zvukova.


Pored video projekcije i AR umjetničkih radova s kojima posjetitelji mogu stupiti u interakciju, bit će i živih planktona pod mikroskopima – što će publici omogućiti da se divi složenosti ovih minijaturnih stvorenja.

Izložba je organizirana u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Istarskom kulturnom agencijom, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Aquariumom Pula, Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Istarskog vodovoda d.o.o.

Noise Aquarium tim sačinjavaju: Umjetnica: Victoria Vesna (UCLA Art Sci Center, Department of Design Media Arts)

Voditelj znanstvene vizualizacije:

Alfred Vendl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Kompjuterska animacija:

Martina Fröschl (Science Visualization Lab, Department DIGITALEKUNST – University of Applied Arts Vienna)

Zvuk:

Paul Geluso (NYU Steinhardt)

Znanstvena obrada slike:

Stephan Handschuh (VetCoreFacility for Research, University of Veterinary Medicine Vienna), Thomas Schwaha (Department of Integrative Zoology, University of Vienna)

www.noiseaquarium.com

460 views0 comments

Recent Posts

See All
amore festival logo