top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

aMORE tjedni pregled (06. - 12.05)

U prvom aMORE tjednu čekaju nas službeno otvorenje festivala, tri filma i radionica.


06.05. PONEDJELJAK

Tjedan započinjemo matinejom za srednje škole, projekcijom dokumentarnog filma PLASTIČNI OCEAN (izvorni naziv: A plastic ocean), o alarmantnom zagađenju mora i oceana plastičnim otpadom. U goste nam dolaze učenici i učenice Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića.

O filmu:

Režija: Craig Leeson

Scenarij: Craig Leeson, Mindy Elliott

Sudjeluju: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson

Glazba: Miriam Cutler

Ujedinjeno Kraljevstvo / Hong Kong / SAD, 2016, 102 min


U ovom avanturističkom dokumentarcu, Craig se udružio s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Plastični ocean pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, promijenio je legislativu,

Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava I Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel.


07.05. UTORAK

U utorak službeno otvaramo festival izložbom MARE CORTO, autora Matte Tacconija i Ignazia Maria Coccie iz Italije. Zbog kazališne predstave, premjestili smo otvorenje s 20.00 na 19.00 sati.

Mare corto projekt je novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazia Maria Coccie. Radi se o knjizi i o fotografskoj izložbi koje dokumentiraju dug put po jadranskim obalama i otocima, a koji je trajao od rujna 2015. do travnja 2017. godine. Autori su prešli više od 10 000 km obalnih i otočnih cesta. Luke, plaže, pejzaži, gradovi na moru. Priče o ribarima i soli, o brodoloma i spašavanjima, svjetionicima i škverovima. Srednja Europa i Mediteran, bogatstvo i siromaštvo, daljine i blizine, Zapad i Balkan. Nasljedstvo Venecije, težina hladnog rata. Jadran koji teži održivosti u opoziciji s onim kojeg je oblikovao masovni turizam. Sve to karakterizira “naše” more; ono je fascinantan svijet bogat velikom poviješću, ali i malim lokalnim pričama koje se međusobno isprepliću. Mješavina je to naroda i kultura, međuprostor u Europi koji upija sve što teži sjeveru i sve što nestaje prema jugu. Ipak, iz nekog misterioznog razloga, ono ne nalazi mjesta među kronikama važnih mora. Smatra se minornim u odnosu na Mediteran ili neka južna mora. Ovim projektom, Tacconi i Coccia, žele mu vratiti dostojanstvo.


Vidimo se u 19.00 u Galeriji Sinčić (Zavičajni muzej Poreštine).


Riblju zakusku pripremaju učenici i učenice Turističko-ugostiteljske škole Anton Štifanić. Za cin-cin tu su Bura i vina Deklić.

Izložbu je moguće pogledati svakodnevno do 26.05. od 10.00 - 21.00.


08.05. SRIJEDA 20.00 KINO POUP > aMORE KINO: PLAVO (izvorni naziv: BLUE) / Dokumentarni film


O filmu:

Režija i scenarij: Karina Holden

Produkcija: Northern Pictures

Australija, 2017, 76 min


Dugometražni dokumentarni film „Blue“ redateljice i scenaristice Karine Holden iz 2017. godine je provokativno putovanje u područje oceana. Kamera svjedoči kritičnom trenutku u kome je morski svijet na rubu ponora. Industrijalizacija koja se dogodila u oceanima tijekom prošlog stoljeća odražava događaje koji su izazvali masovno izumiranje na kopnu. Ribolov u industrijskim razmjerima, uništavanje prirodnih staništa, gubitak vrsta i zagađenje doveli su ocean u opasnost. Priroda se nepovratno mijenja.

„Najveći problem vezan za oceane je taj što ljudi više ne smatraju da su dio prirodnih sustava. Napustili smo divljinu poradi civiliziranih društava i pritom se odvojili od shvaćanja da možemo napredovati i preživljavati samo onda kada i priroda napreduje i preživljava”, kaže Karina Holden.

09.05. ČETVRTAK 20.00 KINO POUP > aMORE KINO: OCEAN (izvorni naziv: OKEAN) / Dokumentarni film

O filmu: Režija i scenarij: Tamara Drakulić

Produkcija: Cinnamon Production, Monkey Production

Srbija, 2014, 70 min


”Okean” redateljice Tamare Drakulić je film esej iz 2014. godine, na granici igranog i dokumentarnog filma, koji bilježi putovanje od francuske obale Atlantskog oceana do Karipskog mora i dokumentarnim snimcima priča veoma osobnu i intimnu priču. Tamara filmom predstavlja svoje putovanje teretnim brodom od europske obale Atlantskog oceana do Havaja, a na tom putu je prati bliski prijatelj Mate. Na Havaje odlazi prosuti pepeo svog prijatelja Tonija u Tihi ocean. Prethodnu zimu provela je pored njega dok je umirao, i sada, ovim dugačkim putovanjem koje prati filmskim putopisom, želi prizvati sjećanje na taj moment. Svjetsku premijeru film je imao na jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u Europi, u Jihlavi (Češka), a učestvovao je i u prestižnoj Waves selekciji na festivalu u Torinu (Italija).


11. i 12.5. SUBOTA I NEDJELJA RADIONICA IZRADE HIDROFONA s Kat Austen (London - Berlin)

Subota: 10.00 - 17.00 Nedjelja: 10.00 - 15.00


Gdje? Zavičajni muzej Poreštine - Galerija Sinčić

Kako se prijaviti? Obavezan upis do 7.5. na mail

amorefestivalporec@gmail.com s naznakom RADIONICA HIDROFONA. Max 10 polaznika/ca, uzrast 15+. Što je potrebno ponijeti? S obzirom na to da imamo na raspolaganju ograničen broj lemilica i snimača zvuka, bilo bi dobro da ponesete svoje. Napomena: Hidrofone nije moguće spojiti na smartphone!

*Sudjelovanje na radonici je besplatno te ćemo za subotu osigurati zajednički obrok.

Zagađenje mora bukom jedna je od prijetnji koje idu uz bok s zagađenjem mora plastikom, prekomjernim izlovom ribe i klimatskim promjenama. Buka negativno utječe najviše na morske sisavce koji se oslanjaju na eho-lokaciju za komunikaciju, lov, orijentaciju. Podvodna buka može oštetiti sluh kod dupina i kitova, te čak izazvati smrt.

Sudionici radionice izrađivat će jednostavne DIY (uradi sam) hidrofone u svrhu neinvazivnog istraživanja vibracija u podvodnom svijetu. Pomoću novoizrađenih uređaja snimit će zvukove u porečkom akvatoriju te ćemo imati priliku po prvi put čuti kako zvuči naše more.

Nešto više o samoj buci

Tijekom posljednjih 50 godina, razine podvodnog zagađenja bukom neprestano rastu, zahvaljujući povećanom transportu roba, korištenju sonara i eksploziva, oceanografskim eksperimentima, upotrebi zvučnih topova u potrazi za naftom, što sve zajedno predstavlja značajnu prijetnju morskom životu i bioraznolikosti. Ova buka može prouzročiti privremen i trajan gubitak ili oštećenje sluha, nasukavanje životinja na obalu ili plažu, poremećaje u obrascima hranjenja, razmnožavanja, dojenja mladunčadi, komunikacije, opažanja i drugih ponašanja. Mnoge vrste, u nastojanju da izbjegnu sve nabrojano, bježe iz svojeg prirodnog, preferiranog habitata.


O voditeljici radionice

Kat je slijed iskustava i sklop težnji. Također je i osoba. Njezini interaktivni radovi istražuju utjelovljene rute unutar tema okoliša, društvene pravde i digitalne kulture, uz istraživanje mreža nevidljivih utjecaja i istinoljubive akcije – kroz iskustva omogućena multimedijom.

Suradnica je za umjetnost i znanost pri Cultural Institute, University of Leeds. Predaje na dodiplomskom studiju pri University College London’s Bachelor’s Arts and Sciences BASc. Kao umjetnica surađuje s Arctic for Friends of SPRI, University of Cambridge. Također je i rezidentna umjetnica pri University College London, Faculty of Maths and Physical Sciences, pri kojem sveučilištu je i doktorirala kemiju okoliša.

Više na linku: https://katausten.wordpress.com/
100 views0 comments
amore festival logo
bottom of page