top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

aMORE službeno otvoren izložbom Mare corto u Galeriji Sinčić

Otvorenjem izložbe fotografija Mare corto novinara Mattea Tacconija i fotografa Ignazija Marije Coccie jučer je u Zavičajnom muzeju Poreštine službeno otvoren treći porečki festival moru. Do 26. svibnja u Poreču aMORE na pet gradskih lokacija donosi brojne edukativne, filmske i umjetničke sadržaje s ciljem skretanja pozornosti na značaj mora i oceana, a za početak ovogodišnje plovidbe odabrana je izložba posvećena Jadranu i njegovim neispričanim pričama.

Ignazio Maria Coccia, Sabina Damiani i Matteo Tacconi / © Nenad Šimunić

Često zanemaren u usporedbi s “velikim” morima, Jadran skriva fascinantan svijet. Putem dugim više od 10 000 kilometara, autori izložbe bilježe bezvremenske motive naroda i kultura koje su s morem srasle. Ovdje se živi, voli i umire, eksploatira kamen, razvija masovni turizam, pa iako “kratko”, Jadransko je more obilježeno razlikama u ekonomskom i političkom smislu, od talijanskih do albanskih obala.

© Nenad Šimunić

– Velike su priče uprizorene na morima kao što je Mediteran, ili pak na Oceanima. Nikad na Jadranu. Tako smo se pokrenuli da ispričamo njegove priče i na taj mu način vratimo dostojanstvo. Druga stvar koja nas je potaknula da pokrenemo ovaj projekt jest ta da se s talijanske strane Jadran smatra nastavkom Venecije, pa iako je njezin trag sveprisutan, od pada Mletačke republike prošlo je više od 200 godina i mnogo se toga promijenilo – govori jedan od autora, Matteo Tacconi.


Talijan Tacconi i Španjolac Coccia na projektu Mare corto radili su od 2015. do 2017., izdana je i istoimena knjiga, a izložbama koje su dosad postavljane u Italiji i Hrvatskoj pronose svoju priču o moru koje je, kako kažu, i melankolično i romantično, kroz trenutke uhvaćene objektivom tijekom terenskih istraživanja.

© Nenad Šimunić

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić istaknula je da ove tehnički vrhunski izvedene fotografije povezuju pitome boje i svjetlost našeg mora koje nije dramatično, koje nije prijeteće i koje svi dobro poznajemo i volimo, a koje nas istovremeno povezuje i razdvaja.


Na otvorenju izložbe, uz autore i koordinatoricu umjetničkog programa festivala aMORE Sabinu Damiani, govorile su i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Dobrilović Štifanić, naglasivši važnost usvajanja svijesti o očuvanju mora od najranije dobi, značaju kvalitete mora u kvaliteti života građana i održivom razvoju područja te ulozi festivala aMORE koje na području Poreča, ali i šire ima bitnu edukativnu ulogu. Nakon otvorenja organizirana je i zakuska

u suradnji s LAGUR-om Istarski švoj i Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića iz Poreča, za koju su srednjoškolke i srednjoškolci pripremili riblji jelovnik.

 

Prošlogodišnje izdanje festivala održalo se u Poreču i Zagrebu, a ove godine aMORE seli u Pulu, i to od 27. kolovoza do 22. rujna. Prije nego zaplovi prema jugu, porečku publiku čekaju filmske projekcije, radionice, književni program i akcije čišćenja obale do 26. svibnja, do kad se u Zavičajnom muzeju Poreština može pogledati izložba Mare corto. - Dora Biroš

© Dora Biroš

79 views0 comments
amore festival logo
bottom of page