top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

aMORE KINO: Što gledamo ove godine?

(P)opis svih filmova koje gledamo na ovogodišnjem aMORE festivalu! Upišite u kalendar i dođite. Ulaz je besplatan.

 

06. i 13. 05. PONEDJELJAK │ 09.00 - 12.00 │ Kino POUP │ Matineje za škole

 

PLASTIČNI OCEAN (Izvorni naziv: A PLASTIC OCEAN) Dokumentarni film Režija: Craig Leeson

Scenarij: Craig Leeson, Mindy Elliott

Sudjeluju: David Attenborough, Sylvia Earle, Craig Leeson

Glazba: Miriam Cutler

Ujedinjeno Kraljevstvo / Hong Kong / SAD, 2016, 102 min


U ovom avanturističkom dokumentarcu, Craig se udružio s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na radna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Plastični ocean pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, promijenio je legislativu,


Craig Lesson nagrađivani je novinar, filmaš, televizijski voditelj i javni govornik. Osnivač je Leeson Media International i Ocean Vista Films, a uz to predsjedava I Shot Hong Kong Film Festivalom. Također je i azijski dopisnik za Seven Network te međunarodni dopisnik za globalnu mrežu Al Jazeera English. Svoju je dokumentarističku filmsku karijeru započeo na National Geographic Channel. 

08. 05. SRIJEDA │ 20.00 │ Kino POUP │

 

PLAVO (Izvorni naziv: BLUE) Dokumentarni film

Režija i scenarij: Karina Holden

Produkcija: Northern Pictures

Australija, 2017, 76 min


Dugometražni dokumentarni film „Blue“ redateljice i scenaristice Karine Holden iz 2017. godine je provokativno putovanje u područje oceana. Kamera svjedoči kritičnom trenutku u kome je morski svijet na rubu ponora. Industrijalizacija koja se dogodila u oceanima tijekom prošlog stoljeća odražava događaje koji su izazvali masovno izumiranje na kopnu. Ribolov u industrijskim razmjerima, uništavanje prirodnih staništa, gubitak vrsta i zagađenje doveli su ocean u opasnost. Priroda se nepovratno mijenja.

„Najveći problem vezan za oceane je taj što ljudi više ne smatraju da su dio prirodnih sustava. Napustili smo divljinu poradi civiliziranih društava i pritom se odvojili od shvaćanja da možemo napredovati i preživljavati samo onda kada i priroda napreduje i preživljava”, kaže Karina Holden.


 

09. 05. ČETVRTAK │ 20.00 │ Kino POUP │

 

OCEAN (Izvorni naziv: OKEAN)

Dokumentarni film

Režija i scenarij: Tamara Drakulić

Produkcija: Cinnamon Production, Monkey Production

Srbija, 2014, 70 min


”Okean” redateljice Tamare Drakulić je film esej iz 2014. godine, na granici igranog i dokumentarnog filma, koji bilježi putovanje od francuske obale Atlantskog oceana do Karipskog mora i dokumentarnim snimcima priča veoma osobnu i intimnu priču. Tamara filmom predstavlja svoje putovanje teretnim brodom od europske obale Atlantskog oceana do Havaja, a na tom putu je prati bliski prijatelj Mate. Na Havaje odlazi prosuti pepeo svog prijatelja Tonija u Tihi ocean. Prethodnu zimu provela je pored njega dok je umirao, i sada, ovim dugačkim putovanjem koje prati filmskim putopisom, želi prizvati sjećanje na taj moment. Svjetsku premijeru film je imao na jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u Europi, u Jihlavi (Češka), a učestvovao je i u prestižnoj Waves selekciji na festivalu u Torinu (Italija). 

14. 05. UTORAK │ 20.00 │ Kino POUP │

 

LITO VILOVITO

Igrani film, komedija

Režija: Obrad Gluščević

Scenarij: Obrad Gluščević, Vanča Kljaković

Uloge: Beba Lončar, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić

Glazba: Nikica Kalogjera

Produkcija: Avala film

Jugoslavija, 1964, 86 min


Hit komedija “Lito vilovito” iz 1964. godine snimana je na Hvaru. Za vrijeme turističke sezone u dalmatinskom gradiću trojica mladića počinju, svaki na svoj način, akciju osvajanja strankinja. Turistička sezona u dalmatinskom gradiću. Tri mladića otpočinju, svatko na svoj način, akciju osvajanja strankinja. Jedan od njih, glavni “Don Žuan”, imponira ostaloj dvojici, i oni se trude kako bi ga dostigli. Na kraju, glavni zavodnik biva zaveden i ženi se. Drugi se vraća svojoj djevojci, a treći mladić se ozbiljno zaljubljuje u strankinju koja odlazi. Za svoju ulogu Milena Dravić je na Pulskom festivalu nagrađena Srebrnom arenom za sporednu žensku ulogu. 

16. 05. ČETVRTAK │ 20.00 │ Kino POUP │

 

PONYO NA LITICI KRAJ MORA (Izvorni naziv: Gake no Ue no Ponyo)

Animirani film, avantura, komedija

Režija: Hayao Miyazaki

Scenarij: Hayao Miyazaki

Uloge: Cate Blanchett, Matt Damon, Liam Neeson

Produkcija: Studio Ghibli

Japan, 2008, 101 min


Petogodišnji Sosuke, sin mornara koji živi mirnim životom na morskoj stijeni sa svojom majkom Lisom, jednog sudbonosnog dana pronalazi prelijepu zlatnu ribicu zarobljenu u boci na plaži. Nakon što ju spasi, nadjene joj ime Ponyo. Ali Ponyo nije obična zlatna ribica. Kćer moćnog morskog čarobnjaka i boginje mora, Ponyo koristi magiju svog oca kako bi se preobrazila u mladu djevojku i ubrzo se zaljubljuje u Sosukea. Međutim, upotreba takve moćne magije uzrokuje opasnu neravnotežu u svijetu. Kako se Mjesec počinje sve više približavati Zemlji, Ponyoin otac šalje oceanske valove kako bi pronašli njegovu kćerku, a dvoje djece upušta se u avanturu života kako bi spasili svijet i ispunili Ponyoinu želju da bude ljudsko biće.Gledamo se!

127 views0 comments
amore festival logo
bottom of page