top of page
  • Writer's pictureamorefestivalporec

aMORE festival završio pod mikroskopom

Porečki dio trećeg izdanja aMORE festivala zatvoren je kreativnom radionicom morske biologije u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč i akcijom čišćenja podmorja u suradnji s ronilačkim centrom Zeus Faber te potporu TZ općine Tar-Vabriga.

Ljeto nam je napokon stiglo, a s njime i kreativne radionice morske biologije za djecu. U organizaciji aMORE festivala i pod stručnim vodstvom Barbare Sladonja, Mirele Uzelac i Danijele Poljuha iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te studenta bioloških znanosti Tima Webera sa Sveučilišta Westminster (UK), polaznici i polaznice sastavili su svoj Foldscope - prijenosni vodootporni papirnati mikroskop koji ima mogućnost uvećavanja do 140 puta. Radionica je organizirana u Osnovnoj školi Tar-Vabriga te na Lanterni u prostoru ronilačkog centra Zeus Faber.


Foldscope je mikroskop koji se sastoji od jednostavnih komponenti, uključujući list papira i leću. Razvio ga je bioinženjer Manu Prakash sa Sveučilišta Stanford, s idejom da sastavi mikroskop koji će koštati manje od jednog dolara, a kako bi bio dostupan za znanstvenu uporabu u zemljama u razvoju. Ovakvi mikroskopi mogu se printati u tisućama komada te se mogu koristiti za obrazovanje i terenski rad. Idealni su za rad s djecom.

Papirnati mikroskop - Foldscope

Pod uvećanjem djeca su proučavala vodene preparate, sediment te biljne i životinjske strukture. Korištenjem ovog mikroskopa postali su članovi online platforme Microcosmos za razmjenu ideja, znanja, primjera dobre prakse i poznanstava srodnih struka. Svi sudionici radionice s velikim su zanimanjem slušali upute i vješto sastavili svoj prvi vlastiti mikroskop od papira.


Šetnjom do obližnjeg grebena djeca su naučila kako izgledaju najčešće biljne i životinjske vrste žive u Jadranu: morsku salatu (Ulvu sp.), mediteransku dagnju (Mytilus galloprovincialis), priljepka (Patella sp.), ogrca (Monodonta turbinata), mnogočetinaše cjevaše, rakove brambuljke (Chthamalus stellatus), kozice (Palaemon elegans), grmalja (Eriphia verrucosa) i mnoge druge česte vrste. S obzirom na veliki interes radionica morske biologije, Centar za invazivne vrste održati će se ovo ljeto još tri slične radionice.

U isto vrijeme, ronioci Zeus Faber ronilačkog centra zaronili su kako bi eko akcijom čišćenja ukazali na veliki problem otpada u morima te djeci pokazali što se sve može naći u moru, a da moru ne pripada. Bilo je tu svega, odbačenih staklenih i plastičnih boca, starih konopa, odbačenih igračaka i obuće. Kao i sva svjetska mora, i naše Jadransko more suočava se s problemom plastičnog zagađenja te je vrlo važno o tome informirati one najmlađe, kako bi u budućnosti donosili bolje odluke od svojih prethodnika.

Nakon kraće stanke, aMORE festival nastavlja svoju plovidbu 27. kolovoza u Puli gdje u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre prostor nekadašnje vodospreme pretvara u multimedijalni akvarij podvodnih zvukova. Projekt pod nazivom NOISE AQUARIUM, umjetnice Victorie Vesne i multidisciplinarnog tima iz Austrije i SAD-a, posjetitelje uranja u nevidljivi, ali veliki problem mora i oceana – buku!


Uz organizacijsku potporu mnogih partnera, izložbu NOISE AQUARIUM su financijski podržali Austrijski kulturni forum Zagreb i Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

67 views0 comments

Recent Posts

See All
amore festival logo
bottom of page